Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Sukces w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
W niedzielę 18. lipca b.r. w Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się Regionalny Finał X Jubileuszowej Edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W imprezie, którą patronatem honorowym objął Marszałek Województwa Lubelskiego, brali udział przedstawiciele naszego Klastra Dolina Ekologicznej Żywności z regionu lubelskiego. Reprezentowali nas na organizacyjnym stoisku: Panie Teresa Borzęcka, Dorota Wolińska i Barbara Szymoniuk oraz Pan Sławomir Chmiel.
Na pobliskich stoiskach prezentowali swoje wyroby: Zakład MIęsny Wasąg, Cukiernia Zaniewicz i Pan Witold Nydza - Pszczelarz. W tym roku do konkursu NKD zgłoszono 201 produktów i potraw. "Ekołubelszczyzna" na tę okazję przygotowała trzy produkty: zupę cebulową z grzankami i serem, lemieszkę oraz pasztet warzywny, którego głównym składnikiem była kapusta kiszona. Nasze produkty, przygotowane przez Panią Teresę, a serwowane przez Panią Dorotę, cieszyły się dużym uznaniem wśród licznie zgromadzonych Gości konkursu.
W związku z jubileuszem 10-lecia imprezy rozstrzygnięto konkurs na "Perłę Pereł Lubelszczyzny". Miło nam zakomunikować, że główną nagrodę w zdobył Pan Wojciech Zaniewicz za Sękacz Podlaski Zaniewicza.
GRATULUJEMY!!!