Strona członka klastra
Rodzinna „Cukiernia Zaniewicz” została założona w 1993 roku. Sękacze Zaniewicza i inne regionalne oraz certyfikowane ekologiczne ciasta a także wykwintne torty bankietowe są specjalnością firmy od blisko 20 lat. Sękacz Zaniewicza to ciasto wytwarzane z naturalnych produktów najwyższej jakości: świeżych jaj i prawdziwego masła, mąki, cukru oraz cytryny. Jest mile widzianym prezentem z okazji świąt, uroczystości weselnych i bankietów. Stanowi wspaniałą pamiątkę z pobytu w Polsce, gwarantującą poznanie namiastki dziedzictwa kulinarnego naszego kraju. Wypiekanie sękaczy nie jest rzeczą łatwą, wymaga sięgnięcia do tradycji, artystycznego podejścia oraz anielskiej cierpliwości. Polega głównie na laniu kolejnych warstw ciasta na rozgrzany, obracający się drewniany wałek. Tworzą się przy tym charakterystyczne ociekające sople, czyli sęki – prawdziwa chluba sękaczy.
Oferta:
- „Sękacze Podlaskie Zaniewicza”,
- orkiszowe ciasteczka Zaniewicza,
- szarlotka żytnia razowa, prawdziwe serniki, croissanty, pierniki dojrzewające, makowce,
- na słono: pierogi smażone na gęsim tłuszczu, paszteciki,
- wykwintne torty i ciasteczka bankietowe na każdą okazję.