EKOFORUM w Hedwiżynie " />

EKOFORUM w Hedwiżynie

Autor: dolinaeko Data: 2012-06-30
1 czerwca b.r. w Hedwiżynie, w siedzibie Zakładu Mięsnego "Wasąg", odbyło się kolejne EKOFORUM, czyli spotkanie dla uczestników klastra Dolina Ekologicznej Żywności. Miało ono charakter podsumowujący stan realizacji projektu, realizację kampanii promocyjnej oraz ewaluację klastra DEŻ.

Pierwszą część spotkania stanowiło zwiedzanie Zakładu Mięsnego Wasąg. Gości oprowadzali po nim: Pan Maciej Wasąg, który jest szefem tej rodzinnej firmy, będącej członkiem "EkoLubelszczyzny" oraz klastra Dolina Ekologicznej Żywności, a także Pani Teresa Borzęcka, Kierownik Biura klastra DEZ. Pani Teresa jest ekspertem w zakresie przetwórstwa mięsnego, dlatego jej komentarze do etapów omawianego procesu produkcyjnego stanowiły cenne uzupełnienie.
Dla wielu uczestników prezentacja Zakladu była wielką przygodą ponieważ dotychczas nie mieli oni możliwości  wizytowania zakładu tej branży. Warto nadmienić, że Zakład Mięsny "Wasąg" otrzymal w ostatnich latach wiele nagród i wyrożnień za swoje wyroby ekologiczne.
Drugą część spotkania wypełniły dyskusje na temat działalności klastra Dolina Ekologicznej Żywności oraz wykłady:
"Klaster DEŻ - dalsze perspektywy rozwoju i współpracy" (prelegent: dr inż. Krzysztof Jończyk, IUNG), "Promocja klastra DEŻ" (Joanna Lecka , Vena
Art), „Koszyk dla konsumenta” (Barwy Zrowia), Ewaluacja projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności” (Eurocompass).

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">