Navigation Menu
Sukces w konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
W niedzielę 18. lipca b.r. w Muzeum Wsi Lubelskiej odbył się Regionalny Finał X Jubileuszowej Edycji Ogólnopolskiego Konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". W imprezie, którą patronatem honorowym objął Marszałek Województwa Lubelskiego, brali udział przedstawiciele naszego Klastra Dolina Ekologicznej Żywności z regionu lubelskiego. Reprezentowali nas na organizacyjnym stoisku: Panie Teresa Borzęcka, Dorota Wolińska i Barbara Szymoniuk oraz Pan Sławomir Chmiel.
Na pobliskich stoiskach prezentowali swoje wyroby: Zakład MIęsny Wasąg, Cukiernia Zaniewicz i Pan Witold Nydza - Pszczelarz. W tym roku do konkursu NKD zgłoszono 201 produktów i potraw. "Ekołubelszczyzna" na tę okazję przygotowała trzy produkty: zupę cebulową z grzankami i serem, lemieszkę oraz pasztet warzywny, którego głównym składnikiem była kapusta kiszona. Nasze produkty, przygotowane przez Panią Teresę, a serwowane przez Panią Dorotę, cieszyły się dużym uznaniem wśród licznie zgromadzonych Gości konkursu.
W związku z jubileuszem 10-lecia imprezy rozstrzygnięto konkurs na "Perłę Pereł Lubelszczyzny". Miło nam zakomunikować, że główną nagrodę w zdobył Pan Wojciech Zaniewicz za Sękacz Podlaski Zaniewicza.
GRATULUJEMY!!!