Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Dolina Ekologicznej Żywności na Lubelskim Festiwalu Nauki
Projekt ten powstał pod kierunkiem Barbary Szymoniuk, Teresy Borzęckiej i Danuty Smoleń ze Stowarzyszenia „EkoLubelszczyzna”. W ramach projektu goście stoiska prezentacyjnego mogli się dowiedzieć, w oparciu o przykłady działań w Polsce i na świecie:
- jak prowadzić proekologiczny styl życia i gospodarowania wspierając zrównoważony rozwój i konsumpcję?
- jak promować zrównoważoną gospodarkę i administrację?
- jaka jest rola edukacji i jej instytucji w promocji proekologicznego stylu życia?
- jak promować zrównoważoną konsumpcję oraz zdrowy i przyjazny środowisku styl życia?
Z myślą o uczestnikach prezentacji zostały przygotowane specjalne foldery informacyjne, autorstwa Karoliny Franczak z „EkoLubelszczyzny”, oraz przewodnik „Jak promować proekologiczny styl życia i gospodarowania? Przykłady dobrych praktyk z Islandii, Finlandii i Niemiec”. Publikacja, będąca efektem koordynowanego przez Stowarzyszenie projektu Leonardo da Vinci VETPRO pn. Go Green Across Europe, została wydana przez Wydawnictwo Politechniki Lubelskiej. Smaczne ciasteczka orkiszowe, jabłkowe i brzoskwiniowe upiekła specjalnie dla gości stoiska Pani Teresa Borzęcka.
Dodatkową atrakcją projektu były produkty ekologiczne do degustacji, zaoferowane przez tworzących „Ekologiczną Wyspę” producentów z klastra Dolina Ekologicznej Żywności i „EkoLubelszczyzny”: Zakład Mięsny Wasąg (fantastyczne, tradycyjne wędliny), Cukiernia Zaniewicz (rewelacyjne sękacze), Gospodarstwo Pasieczne Państwa Nydzów (miodowe nowości i prawdziwe plastry miodu na pamiątkę) oraz „Zielony Poligon” Pana Pawła Niewęgłowskiego (mało znane w Polsce bomby witaminowe: dżemy marchewkowe i dyniowe z dodatkiem owoców).
Mimo rzęsistego deszczu projekt oraz towarzysząca mu „Ekologiczna Wyspa”, koordynowana przez Panią dr inż. Małgorzatę Ciosmak z Wydziału Mechanicznego Politechniki Lubelskiej, cieszyły się dużym powodzeniem wśród festiwalowych gości. Chętnie zatrzymywali się oni, aby porozmawiać na tematy ekologiczne, degustować naturalne smakołyki oraz otrzymać specjalnie przygotowane przewodniki i foldery. Na ekspozycji Zielonego Poligonu bawili się owocowo-warzywnym ogniwem elektrycznym lub zapoznawali z konstrukcją samonawadniającej się doniczki, w prosty sposób wykonanej ze zużytej, plastikowej butelki.
Kolejny Piknik Naukowy, w którym Dolina z pewnością weźmie udział – już za rok!