Armeńscy rolnicy z wizytą na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie " />

Armeńscy rolnicy z wizytą na Podkarpaciu i Lubelszczyźnie

Autor: Biuro prasowe klastra DEŻ Data: 2012-09-11
Do Polski na zaproszenie amerykańskiej Fundacji Heifer Project International z przedstawicielstwem w Warszawie, przyjechało 5 osób z Armenii w ramach wizyty studyjnej.

 

 

 

Do Polski na zaproszenie amerykańskiej Fundacji Heifer Project International z przedstawicielstwem w Warszawie, przyjechało 5 osób z Armenii w ramach wizyty studyjnej. Pochodzą oni z regionu Armawir i należą do stowarzyszenia Lukasin zrzeszających ponad 80-ciu producentów i przetwórców ekologicznych. Misją Fundacji jest walka z głodem i ubóstwem na świecie oraz troska o zrównoważony rozwój świata. Rolników z Armenii zaproszono, aby mogli podpatrzeć u nas skuteczne rozwiązania stosowane przez polskich rolników w gospodarstwach i przetwórniach ekologicznych. Grupie towarzyszyła przedstawicielka Fundacji Pani Katarzyna LubczyńskaSaffel oraz tłumaczka Pani Margarita YeremianWoźniakowska.

Zwiedzanie gospodarstw Ormianie zaczęli od poniedziałku 03 września 2012r. Gościli wówczas u Państwa Aliny i Wacława Beclów, którzy prowadzą firmę „AWB” produkującą m. in. herbatki, suszone owoce i zioła w Handzlówce. Goście mogli porównać technologię produkcji suszu, ponieważ na co dzień w Armenii również zajmują się suszeniem owoców. Tego dnia udali się także do Muzeum – Zamku w Łańcucie, najwspanialszej w Polsce zabytkowej, barokowej, magnackiej rezydencji  Lubomirskich i Potockich z XVII – XX w.

We wtorek odwiedzili w Tarnogrodzie gospodarstwo ekologiczne Pana Tomasza Obszańskiego, którego firma „Barwy Zdrowia” jest członkiem klastra. Pan Obszański zaprezentował sposób tłoczenia olejów na zimno, a także pokazał plantacje maliny i truskawki ekologicznej. Następnie goście wybrali się do zakładu Grupy Producenckiej BioFood-Roztocze oraz firmy BioConcept-Gardenia w Tarnogrodzie, po których oprowadził ich Pan Piotr Puchalski Prezes Grupy. Obserwowali sposób przygotowania owoców do sprzedaży oraz przetwarzanie ich na linii produkcyjnej zakładu firmy.

Trzeciego dnia delegacja została mile przyjęta na Wydziale Biologiczno – Rolniczym Uniwersytetu Rzeszowskiego przez Dziekana Zbigniewa Czerniakowskiego i Prorektora ds. Rozwoju Polityki Finansowej Czesława Puchalskiego. Na uczelni goście mieli możliwość wysłuchania ciekawego wykładu Pani dr inż. Agaty Tekieli na temat rolnictwa i przetwórstwa ekologicznego w Polsce. Po czym pracownicy UR oprowadzili rolników po bardzo dobrze wyposażonych, nowych laboratoriach, w których studenci poznają zasady przetwórstwa żywności.

Po drodze na spotkanie z przedstawicielami Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego w Świlczy goście zaglądnęli do ekologicznego sklepu BioAvena przy ul. Puławskiego w Rzeszowie. Następnie w Domu Strażaka w Świlczy Prezes PIRE Pan Marian Wójtowicz przedstawił główne działania i zadania Izby – członka klastra DEŻ, a także podpowiedział gościom jak zrzeszać się w większe organizacje i jakie korzyści z tego płyną dla rolnika. Spotkanie to było świetną okazją do wymiany doświadczeń, a także spróbowania lokalnych i ekologicznych przysmaków.

 

Ormianie bogatsi w zdobytą wiedzę i podpatrzone rozwiązania wrócili do Armenii.

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">