Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Zamień czeko na eko - Nie czekaj
...Szczególnie wartościowe są polskie owoce z ekologicznych upraw.
Winogrona
Winogrona są niezwykle bogate w składniki mineralne gdyż zawierają dużo potasu, wapnia, żelaza, cynku, magnezu, miedzi i boru. Winogrona powinny jeść osoby cierpiące na nadciśnienie, ze względu na zawartość potasu, który przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi. Winogrona wykazują także korzystny wpływ na działanie przewodu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika przyczyniają się do oczyszczania organizmu co wspomaga również proces odchudzania.
Jabłka
Chronią serce, ułatwiają odchudzanie, poprawiają wygląd włosów. Odgrywają też istotną rolę w profilaktyce miażdżycy. Dzięki temu, że uszczelniają naczynia krwionośne nie dopuszczają do osadzania się cholesterolu. Ponadto wykazują działanie antybakteryjne i antywirusowe. 100 gram jabłek zawiera 2 mg witaminy C. Jabłka ponadto są bogate w: błonnik, potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz zawierają witaminy A, B1, B2, B6, E.
Agrest
Dostarcza potasu, sodu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza i dużo witaminy C. W 100 g jest 41 kcal. Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, oczyszcza, pobudza apetyt. Zawiera dużo pektyn, więc nadaje się na galaretki.
Truskawki
Truskawki mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo błonnika, w tym rozpuszczalnego, czyli pektyny, i bromeliny przyśpieszającej spalanie tłuszczów. Mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.
Czereśnie
Jest w nich dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Porcja 100 g czereśni to 61 kcal. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy, dodają energii. Poprawiają samopoczucie osób cierpiących na reumatyzm. Jada się je głównie na surowo.
Porzeczki
Najsłodsze są białe. Najwięcej witaminy C mają czarne: w 100 g jest jej 180 mg, a pozostałe – ok. 50 mg. Mają też sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w nich antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych.
Wiśnie
Zawierają antocyjany chroniące przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne. Sok z wiśni ma właściwości przeciwzapalne – obniża gorączkę, łagodzi ból mięśni, poprawia wchłanianie leków.
Maliny
Są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. Sok z malin to dobry środek napotny, obniża gorączkę i ułatwia zwalczanie przeziębienia.
Ale co z czekoladą?
Należy pamiętać, że badania dotyczą zazwyczaj nasion kakaowca czy proszku z nich zrobionego, a później jest to uogólnione na czekoladę. Tymczasem czekolada dostępna w sklepach to głównie cukier, mleko, tłuszcze - utwardzacze, mnóstwo ulepszaczy, konserwantów i w końcu może szczypta tego prawdziwego kakao.
Dlatego proponujemy…
Carpaccio truskawkowe
30 dkg dorodnych truskawek
2 łyżki grubego, brązowego cukru
garść listków bazylii lub mięty
sos balsamico (gęsty)
Wypłucz truskawki w chłodnej wodzie, osusz na papierowym ręczniku, usuń szypułki. Pokrój owoce w cienkie plasterki i ułóż spiralnie (tak żeby jeden plasterek zachodził na drugi na dużym talerzu). Oprósz cukrem, skrop balsamico włóż do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu udekoruj listkami mięty lub bazylii.
Sałatka owocowa
· jabłka
· gruszki
· pomarańcza
· orzech włoski
· sok z cytryny
Pomarańcze obierz ze skórki i białego nabłonka. Owoce pokrój na niewielkie kawałki. Jabłka i banany skrop sokiem cytrynowym by nie ściemniały. Wszystko pomieszaj. Wrzuć wcześniej posiekane orzechy włoskie. Zostaw na ok. 15 minut dla przegryzienia smaków.
SMACZNEGO ZDROWEGO I EKOLOGICZNEGO!