" />

Sukces EKOFORUM w Białymstoku

Autor: Biuro prasowe klastra DEŻ Data: 2011-11-25
Kolejna edycja EKOFORUM Doliny Ekologicznej Żywności odbyła się 18 listopada w Białymstoku.

 

 

 

Tym razem tematem spotkania było: Rolnictwo ekologiczne, przetwórstwo produktów ekologicznych jako sposób na rozwój gospodarstw ekologicznych. Możliwości współpracyramach projektu „Rozwój klastra Dolina Ekologicznej Żywności”. Spotkanie w Białymstoku skupiło wokół siebie rekordową liczbę uczestników – 74 przedstawicieli władz lokalnych, instytucji wspierających rolnictwo oraz właścicieli gospodarstw rolnych.

Prawdopodobnie najbardziej podekscytowany sukcesem VIII EKOFORUM, które odbyło sięUrzędzie Marszałkowskim Województwa Podlaskiego, był kierownik projektu klaster Dolina Ekologicznej Żywnościdr Krzysztof Jończyk. Podczas Forum przedstawił uczestnikom ideę funkcjonowania klastra oraz to, w jaki sposób może się on przyczynić do rozwoju rolnictwa ekologicznegoPolsce. Co więcej, konferencja przykuła uwagę także lokalnych mediówdr Jończyk z radością udzielił wywiadu jednej z lokalnych radiostacji.

Klaster Dolina Ekologicznej Żywności stwarza możliwość zrzeszania się producentów i podjęcia wspólnych, skoordynowanych działań promocyjnych. Dlatego właśnie w ramach EKOFORUM wystąpiła Joanna Leckapsycholog reklamy z agencji reklamowej Vena Art. W swoim wystąpieniu przedstawiła klaster jako projekt marketingowy i przybliżyła słuchaczom jakie działania marketingowe podejmowane, aby zapewnić mu rozpoznawalność i rozwój.

Kolejnym mówcą był dr Jarosław Stalenga - przedstawiciel IUNG-PIB Puławy. W swojej prezentacji pod tytułem „Rolnictwo ekologiczne, zasady funkcjonowania, stan i perspektywy rozwoju w Polsce.” zawarł takie kwestie jak: ustawodawstwo unijne, krajowe, system kontroli oraz dane statystyczne dotyczące rynku żywności EKO.

Temat rolnictwa ekologicznego, tym razem z perspektywy województwa podlaskiego, kontynuowała Małgorzata Wróblewska z Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. Pani Wróblewska opowiadała o uwarunkowaniach rozwoju produkcji żywności EKO w województwie, a także o promocji rolnictwa ekologicznego w regionie.

Po wszystkich prezentacjach nadszedł czas na panel ekspertów i pytania od słuchaczy. Apetyt odbiorców rósł w miarę zdobywania kolejnych porcji informacji, ale EKOFORUM klastra DEŻ nikt nie opuszcza będąc głodnym. Po zakończeniu części formalnej odbyła się bowiem degustacja produktów ekologicznych.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za tak liczne przybycie na VIII EKOFORUM i, mamy nadzieję, do zobaczenia na następnej konferencji.

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">