" />

Nasi klastrowicze docenieni!

Autor: Biuro Prasowe klastra DEŻ Data: 2011-06-01
Ekologiczny olej lniany produkowany przez Barwy Zdrowia zyskał uznanie na Targach EKOGALA 2011i otrzymał Srebrny Medal jako „Najlepszy Produkt Ekologiczny EKOGALA 2011” GRATULUJEMY!!!

Srebrny Medal EKOGALA 2011  Srebrny Medal Ekogala 2011

Ekologiczny olej lniany nieoczyszczonytłoczony na zimno

„Organiczne nasiona lnu pozyskujemy wyłącznie z plantacji objętych kontrolą jednostek certyfikujących.Wyjątkowość naszego produktu gwarantuje wieloletnie doświadczenie w tłoczeniu oleju oraz najwyższa jakość potwierdzona badaniami i certyfikatem.” – mówi Tomasz Obszański z „Barw Zdrowia”. Specjalny ekologiczny sposób tłoczenia na zimno pozwala na uzyskanie najwyższej jakości oleju, który zachowuje wszystkie zdrowotne wartości zawarte w nasionach. Niezwykłe właściwości oleju lnianego docenią klienci poszukujący wysokiej jakości, wspaniałego smaku i naturalnej, polskiej, zdrowej żywności.

Kilka słów o produkcie

Niezastąpiony w diecie dr Budwig, która opiera się na dostarczaniu organizmowi dużych ilości kwasów omega – 3 (pasta budwigowa). Zalecany osobom chorym na cukrzycę. Doskonały do sałatek, surówek, dressingów, zalecane spożywanie na zimno. Świetnie smakuje w połączeniu z chudym twarogiem.

Olej lniany zawiera aż 58% kwasów tłuszczowych omega – 3, które:

- przeciwdziałają chorobom serca, krążenia, miażdżycy,

- regulują ciśnienie krwi,

- obniżają zbyt wysoki poziom cholesterolu,

- wspomagają rozwój mięśni i redukują tkankę tłuszczową,

- regulują proporcje hormonów w organizmie,

- wpływają na prawidłowy rozwój tkanki nerwowej u dzieci i młodzieży,

- zabezpieczają przed przedwczesnym porodem.

Olej lniany wspomaga również:

  • układ trawienny: m.in.procesy trawienne, aktywizuje przemianę materii, wzmacnia regeneruje i osłania błony śluzowe na całej długości układu pokarmowego i wydalniczego (hemoroidy).
  • układ nerwowy:  w leczeniu schorzeń mózgu i układu nerwowego, takich jak choroba Alzheimera, stwardnienie rozsiane, depresje czy też uszkodzenie nerwów u chorych na cukrzycę
  • układ sercowo-naczyniowy: kwas alfa-linolenowy obniża poziom trójglicerydów i "złego cholesterolu", przeciwdziała miażdżycy, zawałowi serca i chorobie nadciśnieniowej, skutecznie zapobiega powtórnemu zawałowi serca oraz działa antyarytmicznie.
  • leczenie chorób nowotworowych: kwasy omega-3 mogą zahamować raka piersi, a także zapobiegać rozwojowi nowotworów w innych organach, zmniejszają ryzyko raka prostaty. Badania przeprowadzone wśród pacjentów chorych na raka prostaty, zawarte w oleju lignany wykazują silne działanie antyoksydacyjne.
  • leczenie nadwagi i otyłości: przywraca równowagę hormonalną i zmienione proporcje kwasów tłuszczowych w organizmie, wspomagać redukcję tkanki tłuszczowej oraz hamować powstawanie nowej, wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.
  • układ immunologiczny: kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych, aktywizują podziały komórkowe.
  • Skórę, włosy i paznokcie: olej lniany jest używany w leczniczym masażu skóry, odżywiając ją i nadając jej elastyczność, niedobór NNKT jest związany z występowaniem chorób skóry, w tym m.in. egzemy i łuszczycy, polecany dla skór suchych z objawami łuszczenia, mało elastycznych, szorstkich.

 

Olej lniany - Barwy Zdrowia

Oto przepis na budwingową pastę:

12,5dag chudego twarogu dokładnie miksujemy z 4-8 łyżkami oleju lnianego, dla uzyskania gładkiej konsystencji można dodać odtłuszczony jogurt naturalny lub kefir.

Pastę przechowujemy nie dłużej niż 48 godzin w lodówce. Można ją przyprawiać na słono (sól ziołowa, świeży ogórek, szczypiorek), na słodko (miód, cynamon, kardamon), na ostro (czosnek, pieprz cayenne, imbir).

Pasta może być spożywana samodzielnie lub stać się podstawą sosów do warzyw, kaszy, ryżu. Podana z owocami czy musli stanie się smacznym deserem lub pożywnym śniadaniem.

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">