" />

Konferencja na temat PROW w Rzeszowie

Autor: Biuro Prasowe DEŻ Data: 2013-10-31
W dniu 29 października br. PIRE wzięło udział w konferencji pt. „Wsparcie dla producentów ekologicznych w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 oraz producentów produktów tradycyjnych i gospodarstw agroturystycznych”.

Konferencja odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie, a jej organizatorami byli: Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.

Na początku Pan Lucjan KuźniarWicemarszałek Województwa Podkarpackiego powitał przybyłych gości i zapewnił o wsparciu rolnictwa ekologicznego przez Samorząd Województwa na Podkarpaciu.

Następnie Pan Maciej Bartoń przedstawił działania Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, po czym prof. Jerzy Szymona z Jednostki Certyfikującej EKOGWARANCJA PTRE omówił stan polskiego rolnictwa ekologicznego oraz perspektywy jego rozwoju po 2013 r. Z kolei Pan Jerzy Sobociński podsumował działania PROW 2007 – 2013 w zakresie rolnictwa ekologicznego, a także zaprezentował propozycje programowe na lata 2014 – 2020. Temat związany z żywnością ekologiczną omówiła dr Janina Błażej z Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Zaprezentowała ona prozdrowotne właściwości spożywczych produktów ekologicznych w porównaniu do konwencjonalnej żywności.

Ze środków PROW wspierane również działania związane z turystyką i rozwojem obszarów wiejskich, dlatego podczas konferencji zostały także przedstawione działania w tym zakresie oraz stan podkarpackich gospodarstw agroturystycznych.

Organizatorzy przygotowali poczęstunek dla uczestników konferencji, m. in. na bazie produktów naszych klastrowiczów. Znalazły się tam wędliny Z. M. „Jasiołka”, pieczywo „BIO – EKO” oraz soki „Owocowych Smaków”.

Galeria strony

" data-send="false" data-width="450" data-show-faces="false">