Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Konferencja na temat PROW w Rzeszowie
Konferencja odbyła się w Urzędzie Marszałkowskim w Rzeszowie, a jej organizatorami byli: Marszałek Województwa Podkarpackiego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „Polska Ekologia”.
Na początku Pan Lucjan Kuźniar – Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego powitał przybyłych gości i zapewnił o wsparciu rolnictwa ekologicznego przez Samorząd Województwa na Podkarpaciu.
Następnie Pan Maciej Bartoń przedstawił działania Stowarzyszenia „Polska Ekologia”, po czym prof. Jerzy Szymona z Jednostki Certyfikującej EKOGWARANCJA PTRE omówił stan polskiego rolnictwa ekologicznego oraz perspektywy jego rozwoju po 2013 r. Z kolei Pan Jerzy Sobociński podsumował działania PROW 2007 – 2013 w zakresie rolnictwa ekologicznego, a także zaprezentował propozycje programowe na lata 2014 – 2020. Temat związany z żywnością ekologiczną omówiła dr Janina Błażej z Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego. Zaprezentowała ona prozdrowotne właściwości spożywczych produktów ekologicznych w porównaniu do konwencjonalnej żywności.
Ze środków PROW wspierane są również działania związane z turystyką i rozwojem obszarów wiejskich, dlatego podczas konferencji zostały także przedstawione działania w tym zakresie oraz stan podkarpackich gospodarstw agroturystycznych.
Organizatorzy przygotowali poczęstunek dla uczestników konferencji, m. in. na bazie produktów naszych klastrowiczów. Znalazły się tam wędliny Z. M. „Jasiołka”, pieczywo „BIO – EKO” oraz soki „Owocowych Smaków”.