Menu nawigacyjne
- Aktualności
- 5. czerwca Dniem Bez Prasowania
- "Zdrowa gleba, zdrowa roślina, zdrowy człowiek", konferencja PIRE, 9. listopada 2022 r.
- „EkoLubelszczyzna” na Lubelskim Pikniku Naukowym, niedziela 11. września b.r.
- Wrześniowe imprezy na lubelskim Placu Teatralnym
- Światowy Dzień Środowiska i Manifest „Only One Earth”
- Światowy Dzień Środowiska i obchody 50-lecia Konferencji Sztokholmskiej
- "Ekologiczna Wyspa" na Pikniku Naukowym Lubelskiego Festiwalu Nauki
- „Na kulinarnym szlaku Wschodniej Polski” i „Festiwal Wina”
- Walne zebranie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna"
- Piknik Ekologiczny w Opolu Lubelskim
Relacja z warsztatów naukowych w Boguchwale
Warsztaty zorganizował Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w Puławach oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale w ramach Programu Wieloletniego IUNG-PIB zad. 2.2. „Analiza możliwości wielofunkcyjnego rozwoju obszarów problemowych rolnictwa z uwzględnieniem warunków środowiskowych” oraz projektu „Rozwój Klastera Dolina Ekologicznej Żywności”.
W warsztatach uczestniczyli przedstawiciele samorządu terytorialnego szczebla wojewódzkiego, powiatowego i gminnego z województwa podkarpackiego, doradcy rolni, przedstawiciele rolników, izb rolniczych, przedsiębiorstw produkujących żywność ekologiczną oraz przedstawiciele instytutów naukowych i uczelni wyższych.
W trakcie spotkania:
- przedstawiono charakterystykę obszarów problemowych rolnictwa oraz zróżnicowanie warunków społeczno-ekonomicznych w Polsce,
- podkreślono niekorzystne tendencje w pogłębianiu się różnicy warunków życia społeczno-ekonomicznego w poszczególnych regionach kraju.,
- omówiono przesłanki racjonalnego wykorzystania gleb i obszarów wiejskich w kraju oraz na obszarach górskich,
- przedstawiono ocenę warunków i możliwości rozwoju działalności alternatywnej dla rolnictwa wykonaną na podstawie ankiety rozesłanej do wszystkich gmin leżących na obszarach problemowych w kraju,
- przybliżono możliwości wsparcia obszarów wiejskich i wdrażania działań alternatywnych dla rolnictwa w ramach PROW z uwzględnieniem propozycji na nową perspektywę finansową w latach 2014-2020,
- przedstawiono możliwości rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce oraz efekty współpracy w ramach Klastera Dolina Ekologicznej Żywności,
- przedstawiciele producentów żywności ekologicznej z województwa podkarpackiego omówili swoje doświadczenia i osiągnięcia w branży związanej z przetwórstwem żywności ekologicznej.
W ramach dyskusji panelowej przedstawiciele doradców rolnych i samorządów zwrócili uwagę na ograniczenia działalności alternatywnej dla rolnictwa i rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich związane z określeniem funkcji terenu w planach przestrzennego zagospodarowania i stosowaniem prawa budowlanego.
Warsztaty naukowe zyskały również zainteresowanie mediów, patrz: relacja w programie "Agro-Flash" Polskiego Radia Rzeszów (odcinek 03.12.2012) i artykuły na stronach internetowych radiovia.com, gospodarkapodkarpacka.pl oraz kulturawsi.pl