Menu nawigacyjne
- Baza wiedzy
- Jak zostać Członkiem klastra DEŻ
- Akty prawne
- Artykuły
- Publikacje
- Prezentacje
- Jednostki certyfikujące
- Materiały z konferencji prasowej w Centrum Prasowym Polskiej Agencji Prasowej - 18 maja 2011
- Dobroczynne działanie Żeń-Szenia z polskich upraw – powróćmy do ziół
- Podsumowanie DEŻ - koniec 2012
- Gdzie kupisz Ekożywność
- Informacja Prasowa
Publikacje
Ekologiczna uprawa warzyw polowych
Data wydania: |
Uprawa roli i przygotowanie stanowiska, płodozmian, nawożenie organiczne, nawożenie mineralne, materiał siewny i rozmnożeniowy, metody uprawy, ochrona, akty prawne dotyczące rolnictwa ekologicznego Czytaj więcej... | ||
Praktyczny przewodnik ekologicznej produkcji zwierzęcej Autor: Dariusz Pomykała
|
Rasy i pochodzenie zwięrząt, uwarunkowania chowu ekologicznego, budynki inwentarskie i wybiegi, żywienie, profilaktyka, leczenie, nawozy naturalne, skala produkcji Czytaj więcej... |
||
Chów trzody chlewnej metodami ekologicznymi Autor: dr inż. Jacek Walczak
Data wydania: |
Skala i koncentracja produkcji, dobór ras, żywienie, utyzmanie, obrót stada. Czytaj więcej... | ||
Zawartość składników pokarmowych w glebach gospodarstw ekologicznych Autor: J.Tyburski, K.Jończyk, M.Kibler, M.Krysztoforski
Data wydania: |
Zasady gospodarki nawozowej w gospodarstwie ekologicznym, nawożenie, doardztwo nawozowe w rolnictwie ekologicznym. Czytaj więcej ... | ||
Prowadzenie gospodarstw ekologicznych Autor: Dariusz Pomykała, Tomasz Stachowicz
Data wydania: |
Zasady przestawiania gospodarstwa na produkcję ekologiczną, uwarunkowania prawne prowadzenia gospodarstw ekologicznych, wsparcie w ramach PROW 2007-2013, metody produkcji ekologicznej, perspektywy rozwoju. Czytaj więcej ... | ||
Płodozmian w gospodarstwie ekologicznym Autor: Marek Krysztoforski, Tomasz Stachowicz
Data wydania: |
Zarządzanie żyznością gleby, dobór gatunków i odmian, konstruowanie płodozmianu, płodozmiany dla gospodarstw ekologicznych. Czytaj więcej ... | ||
Żywienie i baza paszowa dla bydła mięsnego w gospodarstwach ekologicznych Autor: doc dr hab. Krzysztof Bilik
Data wydania: |
Uwarunkowania żywienia, pasze stosowane w ekologicznym żywieniu opasanego bydła, sposób ustalania dawek pokarmowych, żywienie krów mamek ras mięsnych, wymagania pokarmowe krów mamek i jałówek, zasady żywienia i dawki pokarmowe. Czytaj więcej ... | ||
Chów bydła mięsnego metodami ekologicznymi Autor: doc dr hab. Piotr Wójcik, doc dr hab. Krzysztof Bilik
Data wydania: |
Charakterystyka ras bydła mięsnego przydatnych w chowie ekologicznym, zasady chowu zwierząt, żywienie bydła mięsnego, profilaktyka zdrowotna stada, żywienie młodzieży, przykładowe dawki pokarmow. Czytaj więcej ... | ||
Chów owiec w gospodarstwie ekologicznym Autor: dr inż. Paweł Paraponiak
Data wydania: |
Dobór ras, środowiskowe wymagania zwierząt, budynki w ekologicznym chowie owiec, systemy utrzymania, żywienie, higiena i profilaktyka, transport, jakość mięsa i mleka owczego pozyskiwanego w warunkach ekologicznych, perspektywy ekologicznego chowu owiec. Czytaj więcej .... | ||
Rynek żywności ekologicznej w Polsce Autor: dr inż. Sylwia Żakowska-Biemans
Data wydania: |
Podaż żywności ekologicznej, kanały sprzedaży, nahdel międzynarodowy żywnością ekologiczną, zachowania polskich konsumentów, podstawy komunikacji marketingowej na rynku żywności ekologicznej. Czytaj więcej ... |
Lista plików załączonych do tej strony