Navigation Menu
Konferencja "ROLNICTWO EKOLOGICZNE: BADANIA, JAKOŚĆ, WSPÓŁPRACA I MARKETING"
KOMITET HONOROWY
prof. dr hab. Wiesław Oleszek – czł. koresp. PAN, Dyrektor IUNG-PIB
prof. dr hab. dr h.c. Jan Gliński – czł. rzecz. PAN, W-ce Prezes Oddziału
PAN w Lublinie
mgr Michał Rzytki – Naczelnik Wydziału Rolnictwa Ekologicznego
w Departamencie Promocji i Komunikacji MRiRW
WSPÓŁORGANIZATOR
Komisja Rolnictwa i Weterynarii Oddziału PAN w Lublinie
Biuro Klastra DEŻ
SZCZEGÓŁOWY PROGRAM KONFERENCJI
16 września (piątek) Sala Kongresowa IUNG-PIB
9.30 - 9.45 Rejestracja uczestników
9.45 - 10.00 Otwarcie konferencji
prof. dr hab. Wiesław Oleszek Dyrektor IUNG-PIB w Puławach
prof. dr hab. Jan Gliński Prezes Oddziału PAN w Lublinie
10.00 - 10.20 Klaster Dolina Ekologicznej Żywności – sposób na promocję i współpracę producentów żywności ekologicznej w Polsce Wschodniej.
drKrzysztof Jończyk – IUNG-PIB Puławy
10.20 - 10.40 Rolnictwo ekologiczne w Europie i Polsce – możliwości i warunki jego rozwoju.
prof. dr hab. Jan Kuś – IUNG-PIB Puławy
10.40 - 11.05 Zrównoważony system społeczny oparty na rolnictwie ekologicznym BERAS w rejonie Järna-Södertälje.
JosteinHertwig – Norwegia
11.05 – 11.30 Projekt Baltfood – doświadczenia z realizacji projektu. Korzyści dla regionu, biznesu, świata nauki z funkcjonowania klastra spożywczego.
Koordynator projektu Baltfood Janet Asefpoor – Niemcy
11.30 - 12.00 Przerwa na kawę, degustacja produktów ekologicznych
12.00 – 12.40 Badania wspierające rozwój rolnictwa ekologicznego realizowane w ramach dotacji MRiRW, działalność upowszechnieniowa.
mgrMichał Rzytki MRiRW, drHenryk Skórnicki CDR o/Radom
12.40 – 13.00 Główne kierunki badań w rolnictwie ekologicznym. Badania prowadzone w IUNG-PIB.
drJarosław Stalenga – IUNG-PIB Puławy
13.00 – 13.30 Żywność ekologiczna jako pożądany produkt spożywczy – aspekty jakościowe i prozdrowotne.
drinż. Renata Kazimierczak – SGGW Warszawa
13.30 – 14.00 Współistnienie z GMO – strategicznym wyzwaniem rozwoju rynku żywności
ekologicznej. dr MariuszMaciejczak – SGGW Warszawa
14.00 – 15.00 Obiad
15.00 - 15.25 Uwarunkowania popytowe rozwoju rynku żywności ekologicznej w Polsce.
drSylwia Żakowska-Biemans – SGGW Warszawa
15.25 – 15.50 Rynek żywności ekologicznej w Polsce, doświadczenia z perspektywy praktyka.
SławomirChłoń – Organic Farma Zdrowia S.A.
15.50 – 16.15 Marketing żywności ekologicznej w organizacjach klastrowych.
drinż. Barbara Szymoniuk, drhab. inż. Stanisław Skowron prof. PL – Politechnika Lubelska
16.15 – 17.00 Dyskusja. Podsumowanie konferencji
17.00 Kolacja integracyjna. Dziedziniec IUNG-PIB
17 września (sobota) Dziedziniec IUNG-PIB
EKOFESTYN (8.00 - 18.00)
• Kiermasz produktów ekologicznych
• Prezentacja oferty handlowej członków klastra DEŻ, a także producentów
żywności ekologicznej z regionu Polski Wschodniej – potencjalni
członkowie klastra DEŻ
• Festyn dla uczestników konferencji, a także piknik rodzinny dla osób
zainteresowanych żywnością ekologiczną
Uprzejmie prosimy o potwierdzenie udziału w konferencji:
do dnia 31.08.2011 r. na adres:
Maria Michałkiewicz
Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – PIB
ul. Czartoryskich 8
24-100 Puławy
tel. (81) 886 34 21 w. 301
fax: (81) 886 34 21 w. 302
e-mail: duw@iung.pulawy.pl
wzór zgłoszenia w załaczniku
Informacje organizacyjne
Istnieje możliwość prezentacji: przedsiębiorstwa, firmy, organizacji działającej na rzecz rozwoju rolnictwa ekologicznego, w trakcie festynu (17.09 – dziedziniec IUNG). Uczestnikom festynu udostępnimy namioty 3x3 m z podłączeniem prądu, wyposażeniem w stoliki, krzesła.
Uczestnikom festynu udostępnimy namioty 3x3 m z podłączeniem prądu, wyposażeniem w stoliki, krzesła.
Warunkiem uczestnictwa w festynie 17.09. jest zaprezentowanie oferty przedsiębiorstw zajmujących się przetwórstwem żywności ekologicznej. Posiadanie aktualnego certyfikatu zgodności z zasadami produkcji ekologicznej, oznakowanie produktów zgodnie z zasadami obowiązującymi w rolnictwie ekologicznym. Istnieje możliwość wykorzystania własnych stoisk/namiotów itp.- do uzgodnienia z organizatorem – P. Mariusz Zarychta – Tel 81 886 34 21 wew.301.
Członkowie klastra DEŻ - udział w konferencji bezpłatny dla 2 osób (organizator zapewnia , nocleg 16/17.09. , pełne wyżywienie przedstawicieli firmy/członka klastra DEŻ.
Pozostali uczestnicy– bezpłatny udział w konferencji, bez noclegów. Zakwaterowanie we własnym zakresie wg. propozycji zamieszczonych w zaproszeniu.
Zakwaterowanie:
Hotel „Izabella”
ul. Lubelska 1
24-100 Puławy
tel./fax: (81) 886 30 41-45, (81) 886 39 56
www.izabella.pl
e-mail: hotel.izabella@op.pl
Ceny indywidualne kształtują się następująco:
– pokój 1-osobowy – 90-120 zł (ze śniadaniem)
– pokój 2-osobowy – 130 zł (ze śniadaniem)
Hotel „Sybilla”
Al. Królewska 17
24-100 Puławy
tel./fax: (81) 887 73 06, (81) 887 73 07
e-mail: csk@iung.pulawy.pl
Ceny indywidualne kształtują się następująco:
– pokój 1-osobowy – 140 zł (ze śniadaniem)
– pokój 2-osobowy – 170 zł (ze śniadaniem)
Konferencja organizowana w ramach projektu „Rozwój Klastra Dolina Ekologicznej Żywności” nr POPW.01.04.03-00-013/09-00 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013