Navigation Menu
Lubelskie walczy z GMO!
Już od 4 sierpnia zacznie działać EkoBazar. W każdą sobotę na Starym Mieście w Lublinie pojawi się kilkunastu rolników i producentów żywności, którzy wprost ze swoich ekologicznych pól, upraw i gospodarstw przywiozą to co mają najlepszego. Wszystkie produkty, które będą sprzedawane na EkoBazarze muszą mieć certyfikat ekologiczny. „Nie będzie to jarmark z tak zwaną zdrową żywnością, ale bazar, na którym wszystkie produkty są najwyższej jakości” - mówi Katarzyna Wasąg, inicjatorka przedsięwzięcia. Przypomnijmy, że badania potwierdzają zarówno wyższą jakość produktów ekologicznych, niż konwencjonalnych jak i wyższą zawartość minerałów, witamin i wartości odżywczych w ekologicznych produktach. Niepowtarzalny smak powoduje, że raz zakupione trudno jest zastąpić żywnością konwencjonalną.
W całości przedsięwzięcia uczestniczy aktywnie klaster Dolina Ekologicznej Żywności, którego celem jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych. Większość obecnych producentów, którzy będą obecni na EkoBazarze to członkowie klastra.
Na lubelskim EkoBazarze pojawi się Pan Roman z ekologicznym drobiem, Pani Eugenia przywiezie ekologiczne warzywa. Pan Sławomir wystawi swoje produkty z ekologicznego żeń-szenia. Będzie także Pan Ryszard z różnymi pysznościami jak kasze, mąki, orzechy, przetwory, soki i przyprawy. Gospodarstwo Barwy Zdrowia zaproponuje olej lniany tłoczony na zimno oraz sezonowe warzywa i owoce. Pan Antoni Tudryn z Owocowych Smaków przywiezie ekologiczne soki owocowe i owocowo-warzywne. Zakład Mięsny Wasąg obiecał swoje ekologiczne wędliniarskie specjały m.in. polędwiczkę wędzoną Eko. Będzie także ekologiczny miód, oliwy i wino bio prosto z Hiszpanii. Nie zabraknie też ekologicznej kawy dla koneserów.
EkoBazar zaprasza w każdą sobotę w godzinach od 8.00 do 17.00, ul. Bramowa 4-6 - stare Miasto w Lublinie.
List of files attached to this page