Navigation Menu
Smaki Regionów - Janowiec 2012
Dziedziniec, a także okolice zamku w Janowcu, były wypełnione po brzegi stoiskami z żywnością charakterystyczną dla różnych regionów województwa lubelskiego. Z producentów będących Członkami Stowarzyszenia „Ekolubleszczyzna” jak również Klastra Dolina Ekologicznej Żywności, pojawiła się firma Pana Sławomira Chmiela oferująca żeń-szeń pod różną postacią: nalewki, świeżego korzenia do żucia, czy też zawartego w ekologicznych kosmetykach. Stoisko Pana Sławomira Chmiela było w centrum zainteresowania osób, które stawiają na ekologię i zdrowy styl życia. Nie mogło również zabraknąć Cukierni Państwa Zaniewiczów z Międzyrzeca Podlaskiego sprzedającej ciasta, a przede wszystkim przepyszne sękacze, które cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Wszystkie specjały walczyły o ogólnopolską nagrodę „Perła”, najważniejszy tytuł przyznawany produktom regionalnym. Dodatkową atrakcją były występy zespołów ludowych, seminarium na temat "Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta" oraz pokaz wypieku cebularza w wykonaniu Marszałka Województwa Lubelskiego – Pana Krzysztofa Hetmana, wspólnie z piekarzami z piekarni „Grela” z Mełgwi.
Całość odbyła się w malowniczej scenerii zamku w Janowcu. Oprócz ruin zwiedzać można było dworek szlachecki, stodołę, a także wystawę porcelany. Wspomnienia z tegorocznej imprezy „Nasze kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów” na pewno pozostaną na długo w pamięci odwiedzających