Navigation Menu
Warsztaty dla młodych rodziców na EKOGALI
W pierwszej części spotkania swoje wykłady wygłosili: dr Krzysztof Jończyk – Koordynator Klastra DEŻ z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - Państwowego Instytutu Badwczego w Puławach oraz dr inż. Janina Błażej z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Opowiadali oni o rolnictwie ekologicznym i spożywczych produktach ekologicznych, ich zaletach i wpływie na organizm ludzki, porównywali ekologiczne z konwencjonalnymi produktami. W przerwie uczestnicy Ekoforum mieli okazję degustować ekologiczne smakołyki, przygotowane przez firmę „Jasiołka”. Można było skosztować ekologicznych wędlin, kiełbas, smalcu ze skwarkami, ogórków, soków oraz pierogów.
W drugiej części spotkania Pani Bożena Żak-Cyran – dietetyczka, dietoterapeutka opowiedziała o zasadach sporządzania posiłków dla dzieci oraz o właściwościach niektórych produktów spożywczych. Ciekawy wykład połączyła z pokazem przygotowania mleczek z biomigdałów i wiórek kokosowych dla najmłodszych. Uczestnicy spotkania brali czynny udział w warsztatach, z zainteresowaniem zadając pytania prowadzącej. Spotkanie odbyło się w kameralnym gronie dzięki czemu jego uczestnicy mogli czynnie brać w nim udział i skorzystac z wiedzy i doświadczenia Prelegentki.
Rodzice obecni na warsztatach byli bardzo zadowoleni. Wiedza, która zdobyli była niezwykle cenna, a co najważniejsze wszystko jest możliwe do realizacji w domowych warunkach. Wszyscy obecni na warsztatach zgodnie stwierdzili, że warto zainwestować w ekologiczne produkty ze względu n aich wysoka jakość. Wazne aby pamiętać, że to czym karmimy maluchy wpływa na ich zdrowie nie tylko teraz ale w całym życiu.